Znáte velikonoční zvyky ve světě?

Doba čtení 4 minuty.
Velikonoce jsou bez debat naším druhým nejvýznamnějším svátkem a sladký moučník k nim neodmyslitelně patří, stejně jako Pražský čokoládový dort k Dortie's. Na českých stolech se kromě veselé dekorace z osení, velikonočních vajíček a kočiček ve váze může objevit velikonoční beránek, kynutý mazanec, ale také třeba jidáše či pečený velikonoční věnec.
Protože české zvyky asi většina z vás dobře zná, napadlo nás podívat se tentokrát do zahraničí, jak se tyto svátky slaví ve světě. Barvení vajíček, čokoládový zajíčci (i když pozor, v Austrálii je to spíš vakojezevec ušatý) a záplava sladkostí pro děti se objevují ve většině z nich. K tomu mají ale různé země také své velmi typický zvyky.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější z nich. A protože jsme tady mezi milovníky dezertů, nezapomněli jsme každou zemi doplnit také o tradiční sladkou pochoutku.

Draci a vázy

Velikonoční víkend zahájíme rovnou na exotických Bermudách. Oslavy zde začínají na Velký pátek, kdy se koná velmi oblíbený festival pouštění draků na pláži Horseshoe Bay. Festivalu se pravidelně účastní stovky obyvatel a uvidíte zde nádherné draky všech možných tvarů a barev. Jedno mají ale společné. Jejich základní podpěrnou kostru tvoří dřevěné tyčky ve tvaru kříže, či hvězdy, které mají být symbolem Ježíšova kříže a jeho zmrtvýchvstání. 
Co se týče moučníku, tak pro Bermudy jsou typické takzvané hot cross buns, původem z Anglie. Jsou to vláčné kynuté bochánky, ochucené kořením, někdy doplněné také rozinkami či sušeným ovocem. Poznáte je podle typického světlého kříže na vrchu.
Na Bílou sobotu se už můžeme přesunout do Evropy, konkrétně na Korfu. Na tomhle řeckém ostrově mají místní ve zvyku v sobotu kolem 11:00 hodin vyhazovat z balkónů a oken dolů na ulici keramické nádoby naplněné vodou. Ulice jsou plné střepů, jejichž úlomky si někteří schovávají pro štěstí po celý rok. Jedna z legend praví, že je to způsob vítání jara, jiná naopak odkazuje k oslavě vzkříšení Ježíše. Ale pozor, kdybyste se opravdu chtěli oslav účastnit, nejen že musíte hlídat, aby vám nic nespadlo na hlavu. Také nezapomeňte,  že v Řecku, které je ortodoxní a řídí se gregoriánským kalendářem, Velikonoce připadají zpravidla na jiné dny než ty křesťanské.
I na ostatních místech země je hlavním dnem oslav sobota. Do Atén putuje tzv. Svatý oheň z Jeruzaléma, který je poté rozvezen po celé zemi. O půlnoční mši se ohněm zapálí svíčky v kostele, aby tak symbolicky vnesly světlo do tmavých zákoutí.
Také v Řecku hraje prim moučník z kynutého těsta. Jmenuje se tsoureki, zaplétá se do věnce a zdobí se na červeno obarvenými vejci vařenými natvrdo. S těmi se dokonce i strká do trouby. 

Výbuchy a omelety

Den se přehoupl a už je tu neděle. Naštěstí se přesouváme jen kousek, a to do italské Florencie. Zde se o Velikonoční neděli odehrává 350 let stará tradice - Scoppio del Carro, neboli výbuch vozu. Městem putuje slavnostní průvod v historických kostýmech z 15. století, vedený  spřežením bílých rohatých volů táhnoucích, alegorický vůz plný výbušnin. Jejich cílem je florentský dóm, před kterým vozík nechají. Poté během slavnostní mše zapálí arcibiskup rozbušku, která vede až ven do vozu, a tou odpálí ohňostroj, který má v tomto roce zaručit dobrou úrodu.
A co sladkého můžete v italských domácnostech o Velikonocích ochutnat? Italové pečou, jak jinak,  kynutý moučník zvaný Colomba - holubička. Je zdobený mandlemi a obsahuje kousky čokolády a kandované ovoce. 
Ještě nemáte zážitků dost? Naštěstí je Velikonoční pondělí, tak vám můžeme prozradit, že pokud se zrovna ocitnete touto dobou ve Francii, konkrétně ve vesničce Bessieres, vezměte si s sebou vlastní vidličku. Každoročně se tu totiž připravuje ohromná omeleta z 15 tisíc vajec, kterou připravuje okolo 50 dobrovolníků. 
Co se týče dezertů, tak moučníky ve Francii se různí, často ale můžete na slavnostní tabuli narazit na jedlé velikonoční hnízdo, které slouží jako dekorace i zákusek. Připravuje se z listového těsta a je zdobené čokoládovými vajíčky. 

Všude dobře, doma nejlíp

A jaká sladkost to bude zdobit velikonoční stůl letos u vás? Beránek, nebo mazanec? Jestli vám přijdou typické české dezerty zbytečně složité na přípravu, můžete letos vyzkoušet upéct něco snadného. Co třeba naše super jednoduché a výborné čokoládové muffiny. 
A pokud se letos prostě na pečení vůbec necítíte, ale chtěli byste svoje menu doplnit sladkým moučníkem, podívejte se při návštěvě supermarketu po naší nabídce mražených zákusků. Žluťoučký mangový řez, který seženete výhradně v síti Tesco se bude na stole hezky vyjímat, mrkvový dort s vlašskými ořechy se zase hodí k zajíčkům a osení a s Pražským čokoládovým dortem prostě neuděláte chybu nikdy. Oba poslední zmiňované najdete v Albertu, na Rohlik.cz i ve všech COOPech.