Proč je právě mrkvový dort perfektní zákusek na jaro

Doba čtení 4 minuty.
Konečně je tu jaro, a to kromě jiného znamená, že sluníčko má už i v našich zeměpisných šířkách pořádnou sílu. To je skvělá zpráva, protože si můžeme jednoduše, efektivně a velmi levně doplnit v našem těle hodnoty vitamínu D. Ten je v poslední době velmi často zmiňovaný především pro svou nezastupitelnou úlohu ve fungování naší imunity, ale hraje zásadní roli také v rozvoji a údržbě kostní tkáně a svalů. Na druhou stranu to ale znamená, že pokud si nedáme pozor, můžeme se na jaře velmi lehce a rychle spálit. Naše pokožka si za dlouhé zimní měsíce na sluneční záření odvykla, a proto první jarní paprsky mohou napáchat spousty škod.

Na sluníčku bez mrkve ani ránu

Naštěstí minimalizovat následky škodlivého záření a chránit pokožku před poškozením můžeme pomocí beta karotenu. Je to důležitý provitamin, ze kterého se v našem těle tvoří vitamín A, který je klíčový také pro tvorbu zrakového pigmentu. Beta karoten se v přírodě vyskytuje jako žluto-červené barvivo, proto je jeho skvělým rostlinným zdrojem žluté a oranžové ovoce a zelenina. Beta karoten je také antioxidant a tedy naše zbraň proti civilizačním nemocem. A právě jedním z nejbohatších zdrojů na tuto látku je mrkev. Ostatně jeho jméno je z mrkve, tedy latinského slova “carota”, přímo odvozeno. To dělá z mrkve naprosto ideální jarní potravinu. Vynikající je samozřejmě syrová, v různých salátech jako coleslaw nebo v podobě mrkvového salátu s jablíčkem či ananasem. A nebo ji taky můžete konzumovat v podobě zákusku. Takže už tušíte, proč se právě tenhle dort perfektně hodí k jaru?

Historie receptu: z Dálného východu až do Evropy

I když to asi není typický moučník, který pekla vaše babička, určitě jste už mrkvový dort někdy ochutnali. Oblíbený je především v anglo-americké kuchyni a není proto náhodou, že tvoří naši stálou nabídku v kavárnách Starbucks i Costa Coffee. Jeho původ ale sahá mnohem dál. První zmínky o dezertu, na jehož přípravu byla použita mrkev, najdeme už v dochované arabské kuchařce z 10. století. Spolu s ním se zde objevují také zmínky o účinku mrkve na potenci. Odtud zřejmě také pochází původ koření, které se do dezertu používá. Je to většinou hřebíček, skořice a muškátový oříšek, tedy koření typické pro
Střední východ.
Další kapitola sladkého mrkvového zákusku už se začala psát ve středověku v Evropě. V této době se vařil ještě jako mrkvový pudink. Použití mrkve do sladkého pečiva pramenilo pravděpodobně z nedostatku cukru, který byl v této době nejen vzácný, ale také velmi drahý. Recepty na mrkvový pudink najdeme napříč anglickými kuchařkami od 17. až do 19. století. V roce 1830 se již začíná o zákusku psát jako o dortu. Je to v době, kdy se vůbec začínají objevovat první zmínky o dortech, které svou konzistencí byly sušší než pudinky, a bylo je možné zabalit s sebou a pojídat s odpoledním čajem.
Důležitým milníkem v historii zákusku byla bezpochyby 2. světová válka. Mrkev se tehdy dokonce stala předmětem propagační kampaně britské vlády. Hlavní roli v ní hrál Doktor Karotka a jejím cílem bylo podpořit konzumaci této oranžové zeleniny, které jako jedné z mála potravin nebyl nedostatek. Tehdejší propaganda vyzývala obyvatelstvo, aby jedením mrkve podpořilo svoji schopnost nočního vidění, což se hodilo v době častých blackoutů. A  dokonce zelenině přisuzovala výborné noční výkony britského královského letectva. Mrkvový koláč byl každopádně skvělým způsobem, jak si dopřát sladký dezert i v době všeobecného nedostatku jídla a omezených přídělů potravin.

Zlatá léta v USA

Za povšimnutí stojí určitě i dějiny dortu v Americe, kde jeho popularita vzrostla především po 2. světové válce. Údajně se o to zasloužil obchodník George C. Page, který hledal využití pro přebytek konzervované mrkve. Najal proto pekaře, aby mu pomohli vymyslet, jak surovinu využít a zvednout po ní poptávku. Mrkvový dort se uchytil a čím dál častěji si nacházel cestu na jídelní lístky amerických kaváren a restaurací.
Na vrcholu popularity se zákusek ocitl v 70. letech 20. století, a to díky vzrůstajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dort vyrobený z mrkve a zdravých ořechů do tohoto konceptu perfektně zapadl. O další vlnu popularity se postaral také výrobce krémového sýra Philadelphia. Ten vydal několik propagačních materiálů, kde byl mrkvový dort ozdobený právě krémem z tohoto sýra. A tak se z mrkvového dortu a sýrového krému stala v americké verzi nerozlučná dvojice.

Náš recept na dokonalý mrkvový dort

Taky máte po našem historickém okénku na tenhle zákusek neodolatelnou chuť? Jestli toužíte po mrkvovém dortu, ale na pečení nemáte zrovna náladu, můžete se vydat do nejbližšího Alberta, COOPu nebo zabrousit na Rohlik.cz a objednat si zásobu toho našeho. Najdete v něm strouhanou mrkev z českých farem, které je v dortu víc jak 13 %. A stejně jako před 200 lety mu dodává sladkost a úžasnou vláčnost. Dále do něj naši cukráři přidávají vlašské ořechy. Nechybí mu ani poctivá vrstva krému z měkkého tvarohu a tučného bílého jogurtu. 
Tak co, pustíte se do pečení, nebo si půjdete jednu porci rozmrazit?