Příběh Pražského
čokoládového dortu

Doba čtení 4 minuty.
Také pokaždé když jíte nějaký zákusek, přemýšlíte, jak se to vůbec stalo, že někdo tuto kombinaci objevil? Jak lidé přišli na to, že z bílků se dá vyšlehat hustý sníh, který ve spojení s cukrem vytvoří sněhové pusinky? Nebo koho napadlo upéct koláč z dýně a udělat dort z mrkve? Za vznikem mnoha receptů přitom často stojí léta usilovného hledání a zároveň náhoda. A většinou také zajímavý příběh. A přesně všechny tyto ingredience stály také za vznikem našeho Pražského čokoládového dortu. I když byste to možná ani nečekali.

Za vším hledej čokoládu

Samozřejmě s dějinami například populárního cheesecaku se náš dort nemůže srovnávat. U toho se uvádí, že jeho prapůvodní verze vznikla už někdy 2000 let před naším letopočtem. Ale i tak je celý příběh o vzniku Pražského čokoládového dortu starý více jak úctyhodných 140 let. A pochopitelně neodmyslitelně spjatý s historií výroby čokolády.
Právě v roce 1879 totiž Švýcar Rudolph Lindt objevil novou metodu zpracování čokolády zvanou konšování. Až do této doby byla čokoláda, která se v Evropě vyráběla, drsná a suchá. S tím se ale Rudolph Lindt odmítal smířit a neustále hledal způsoby a techniky, jak z kakaových bobů vyrobit čokoládu jemnou. Jednou nechal, asi spíš omylem, běžet stroje bez přestávky celý víkend a když se v pondělí vrátil do továrny, objevil lesklou a jemnou čokoládu. Přesně takovou, jakou si přál.
Konšování není v podstatě nic jiného, než intenzivní míchání, mísení a provzdušňování horké čokoládové tekutiny. Ta vznikne smícháním namletých kakaových zrn s dalšími přísadami, především cukrem a mlékem.
Při své návštěvě Prahy se pak Rudolph Lindt svěřil se svým novým objevem majiteli malé rodinné pekárny. A přesně tehdy se začala psát historie Pražského čokoládového dortu. Majitel pekárny nejprve zkusil použít čokoládu do svých vlastních pekařských a cukrářských výrobků. A po mnoha a mnoha nezdařených pokusech se mu nakonec povedlo vytvořit recept na ten nejlahodnější čokoládový dort, který se koncem 19. století servíroval v mnoha pražských šlechtických domácnostech.

Recept v rukách Dortie's

V roce 1896 bohužel pekárna vyhořela. Naštěstí však oheň ušetřil část obchodu, kde byly uchovány všechny receptury. I tak však ležel recept na dlouhou dobu zapomenutý v šuplíku, až se ho náhodou před několika lety podařilo znovu objevit.
Rádi jsme se ho před 10 lety při vzniku naší první firmy Sweet Delight ujali a přetvořili ho do naší podoby. Samozřejmě i v té hraje hlavní roli čokoláda. Dort se skládá z tmavého korpusu a dvou vrstev smetanového krému s kousky čokolády. Navrch ho ručně zdobíme hoblinkami čokolády, která se dováží výhradně z Belgie. Nikde jinde jsme čokoládu podobné struktury totiž nenašli.
Pražský čokoládový dort je s námi od úplného začátku a s naší firmou je neodmyslitelně spojený. Dnes ho můžete ochutnat ve 25 zemích světa a je to náš nejprodávanější dort. Právě díky tomu, že je tak úspěšný, seženete ho i v Čechách všude tam, kde jsou naše dorty dostupné. Tedy v prodejnách Albert, COOP, Rohlik.cz a nově i v Tescu.
Každý, kdo ho ochutná musí uznat, že dlouhá historie jeho vzniku je na chuti znát. Své vědomosti do něj za tu dobu vložilo několik talentovaných lidí a k jeho už tak bohaté historii jsme nakonec přidali i příběh náš. Věříme, že i u nás doma se stane stejně úspěšným.