Olympijský cheesecake

Doba čtení 6 minut.
Řekové jsou velmi hrdý národ a není se čemu divit. Mnoho vynálezů a objevů pochází právě z Řecka, a to dokonce i ty, u kterých by vás to ani ve snu nenapadlo. Třeba cheesecake.

Dort a hry

Vůbec první verze sýrového dortu je starší více než 4000 let. Vznikl na ostrově Samos, právě v Řecku. Tam se také považoval za natolik kvalitní zdroj energie, že byl dokonce podáván závodníkům na vůbec prvních Olympijských hrách v roce 776 před naším letopočtem. Také víme, že se tento zákusek často servíroval jako svatební dort.
Původní recept byl pochopitelně velmi prostý, šlo víceméně jen o směs pšeničné mouky, medu a sýra, která se zformovala do tvaru dortu a upekla. První opravdový psaný recept na cheesecake zaznamenal řecký spisovatel Athenaeus a také byl podobně jednoduchý. 

Recept na cheesecake dobývá Evropu

Když Řecko dobyli Římané, recept převzali a upravili si jej k obrazu svému. Přidali do něj vejce a servírovali jej horký. S tím, jak se moc Římského impéria rozšiřovala po Evropě, cestoval s nimi i recept na sýrový dort, a to především do Velké Británie a východní Evropy. V každé zemi kuchaři s receptem dále experimentovali a přizpůsobovali ho podle specifik své vlasti. V roce 1545 vyšel recept na dort v tištěné anglické  kuchařce, která zákusek popisovala jako dezert na bázi mouky. K dalšímu vývoji v receptu přispěl svou troškou také dvorní kuchař krále Jindřicha VIII., který sýr nakrájený na malé kousky nejprve máčel 3 hodiny v mléce, a poté směs slil a přidal k ní cukr, máslo a vajíčka. 
Nicméně až v 18. století dostal zákusek podobu, ve které je po světě známý dnes. Touto dobou se totiž v Evropě začala do těsta, aby hezky vyběhlo, používat místo droždí vyšlehaná vajíčka. Díky tomu zmizela výrazná chuť kvasnic a dort začal konečně chutnat jako sladký dezert. 

Philadelphia v hlavní roli 

Cesta zákusku do Ameriky byla nasnadě. S tím, jak do Nového světa přicházeli Evropané, přinesli s sebou také recept na oblíbený sýrový dort. Náplň z krémového sýra je ryze americkým přínosem k receptu. 
Ostatně i objev samotného krémového sýra má velmi zajímavou historii. V roce 1872 se newyorský farmář snažil o výrobu francouzského sýra Neufchâtel, a místo toho se mu zcela náhodou podařilo vyrobit čerstvý krémový sýr. O tři roky později už se tento sýr prodával balený v alobalu pod značkou Philadelphia Cream Cheese. Jméno Philadelphia získal výrobek podle stejnojmenného amerického města, které bylo v té době symbolem čistoty. 

New York, New York

Jistě už jste slyšeli také o newyorském cheesecaku. Krémovost zákusku dodávají žloutky navíc, které se přidávají do sýrové směsi. V této verzi se dezert také servíruje bez jakékoliv polevy, ovoce či čokolády. 
Na začátku dvacátého století obyvatelé New Yorku cheesecake skutečně milovali. Doslova v každé restauraci jste na menu objevili vlastní verzi tohoto dezertu. A od té doby si také newyorčané přisvojují právo na originální recept sýrového dortu. Zásluhy na tvorbě newyorského cheesecaku nese pán jménem Arnold Reuben. A to i přesto, že jeho jméno je častěji spojováno s objevem proslavených sendvičů (grilovaný sendvič z žitného chleba s hovězím masem). Reuben přišel do USA jako mladý chlapec z Německa. Legenda praví, že jednoho dne byl pozván na slavnostní večeři, kde hostitelka podávala sýrový koláč. Podle všeho byl Reuben tímto pokrmem tak okouzlen, že začal s receptem ihned experimentovat, až přišel s newyorským cheesecakem v podobě, v jaké ho známe dnes. 

50 odstínů cheesecaku

Recept na cheesecake se jen ve Spojených státech vyskytuje v mnoha variacích. V Chicagu se do něj přidává zakysaná smetana, ve Philadelphii je zase ještě o něco krémovější. Také v evropských zemích se receptury liší. V Itálii používají ricottu, v Řecku se vyrábí ze sýru feta nebo mizithra. Německá verze se dělá z tvarohu, v Japonsku sází na kombinaci kukuřičného škrobu a bílků. 
Naše verze se drží klasického receptu, jehož základem je krémový smetanový sýr. Do obchodů jej dodáváme v praktickém balení po dvou, jako mini cheesecaky, které jsou skvělé na pikniky, nebo jako malá sladká svačinka. Díky své velikosti, se dobře hodí i pro děti. Rovněž si můžete pochutnat na velkém dortu s chutí léta, Strawberry cheesecake, s velkými sladkými jahodami. Na podzim budou v kavárnách Costa Coffee podávat naši neodolatelnou verzi s jablky Apple crumble cheesecake.
A co vy? Pečete doma cheesecake? A jaký je ten váš recept, na který nedáte dopustit?