Letní výlet za kuchyní Skandinávie

Doba čtení 6 minut.
Léto má většina z nás spojené především s cestováním. A proto ani my v Dortie's nepůjdeme proti proudu. A co je nejlepší, nemusíte dlouze přemítat, co si sbalit, zařizovat hlídání koček ani vybírat vhodný hotel. Do cizích zemí se s námi můžete klidně vydat například během odpolední pauzy u kávy, nebo ranní cesty do práce. Pokud tedy fandíte cestování na papíře, respektive na displeji, pojeďte s námi. Tentokrát to vezmeme na sever, do Skandinávie, konkrétně do Švédska, Norska, Finska a Dánska. 
A protože jsme tu mezi fanoušky dobrého jídla, zaměříme naši pozornost na gastronomii v jednotlivých zemích. A věnovat se budeme samozřejmě také dezertům. 

Vikingské tradice

Skandinávská kuchyně se vyznačuje především svou jednoduchostí a velkým důrazem na kvalitní lokální suroviny. Nenajdete v ní zbytečně komplikované, ani výrazně kořeněné pokrmy. Naopak jejich společným znakem jsou čisté a vyvážené chutě. 
Je pochopitelné, že podnebí, které v těchto zemích převládá, se otisklo také do povahy jídel, která se zde servírují. Právě proto, že zde po většinu roku vládne pevnou rukou zima, patří mezi typické způsoby zpracování potravin jejich zavařování, sušení, uzení, solení a nakládání. Tyto metody využívali již Vikingové, neboť si tak zajistili dostatek potravy na přežití dlouhé zimy. A tyto tradice ve skandinávské kuchyni převládají dodnes. 
Skandinávská kuchyně je založená z velké části na konzumaci masa, především vepřového, kachního a jehněčího. Na severu Norska a Švédska se jedí také sobi. I toto je důsledkem tamního podnebí, neboť čerstvé ovoce a zeleninu si místní obyvatelé, na rozdíl od masa, mohli užívat opravdu jen pár měsíců v roce. Velkou roli zde hrají také ryby, kterých je v místních vodách dostatek. Ze zeleniny to jsou především brambory, zelí, kořenová zelenina jako například červená řepa a tuřín, a dále houby a mléčné výrobky. Velmi oblíbené jsou v tomto regionu také různé druhy bobulovitého ovoce, kromě brusinek třeba i maliny, ostružiny a morušky, které mají vysoký obsah vitamínu C. Pro Skandinávii jsou typické ovocné polévky, které se připravují z čerstvého i sušeného ovoce a dochucují skořicí, kardamonem nebo hřebíčkem. 
Asi není třeba dodávat, že jednotlivé kuchyně se navzájem prolínají, a tak stejné pokrmy často najdete na stole v několika, či dokonce všech,  zemích. Pojďme se ale podívat na jednotlivé kuchyně podrobněji. 

Norsko a uzený losos

V Norské kuchyni hraje prim maso (nejčastěji zvěřina) a ryby, které jsou obvykle různě konzervované. Typickou specialitou je národní pokrm lutefisk, jehož základem je sušená ryba, nejčastěji treska. Dalším typickým pokrmem je farikal, což je něco jako guláš ze skopového masa se zelím. Velmi tradičním je také nakládaný herink, na nějž má každá rodina svůj vlastní recept. A pak samozřejmě celosvětově proslavený uzený losos. 
K oblíbeným sladkostem patří krumkake - křupavé kulaté vafle, dále palačinky, bløtkake - šlehačkový dort s ovocem, riskrem - rýžový nákyp se šlehačkou, nebo trollkrem - slazený sníh s ovocem. 

Švédové a skořicové šneky

Švédská kuchyně je nám asi ze všech nejznámější. Ostatně když se řekne Švédsko, každého hned napadnou masové kuličky, o jejichž popularitu se zasloužila především IKEA. O národní pokrm se skutečně jedná, ovšem asi vás překvapí, že tradičně se neservírují v hnědé omáčce. I když s brusinkami ano. K dalším proslulým pokrmům patří rozhodně obyčejný, a přesto tak lahodný, grilovaný losos. A dále neméně slavný gravlax, tedy losos marinovaný v soli. 
Ani typické sladkosti pro vás zřejmě nebudou tak neznámé. Na prvním místě určitě stojí za to zmínit skořicové šneky kanelbulle, které mají ve Švédsku dokonce svůj národní den. Oblíbený je také dort princezna, plný lahodného krému a šlehačky,  pokrytý marcipánem, a hutný lepivý čokoládový dort kladdkaka. Na švédském stole byste také našli spoustu jablečných dezertů.

Dánsko a jejich obložené chleby

Dánská kuchyně v současné době patří k těm, které určují trendy na mezinárodní kulinářské scéně. Ostatně v zemi je 35 restaurací, které se pyšní michelinskou hvězdou. Dlužno ovšem říct, že moderní kuchyně ušla v poslední době pořádný kus cesty. Sází na zdravější suroviny a staví na bio kvalitě. Oproti tomu tradiční národní pokrmy jsou plné masa, ryb a hojně zalité hustou masovou šťávou. Typickým představitelem je karbonader, tedy smažený vepřový karbanátek podávaný s bramborovou kaší. Na Vánočním stole byste zase našli juleand - pečenou kachnu servírovanou s brambory a výpekem. A zapomenout nesmíme ani na smorrebrod - populární dánské obložené chleby, nejčastěji žitné, které jsou velmi oblíbené napříč celou Skandinávií.  
Co se týče sladkostí, tak Dánové mají svůj risalamande, což je lahodný rýžový pudink se šlehačkou a mandlemi. Kransekake - mandlový dort ve tvaru věže a typické jsou pro ně také nejrůznější sušenky. 

Finové fandí lékořici

Finskou kuchyni dokonale vystihuje slovo jednoduchá. Nenajdete v ní žádné složité kulinářské postupy, ani tajuplné ingredience. Většina jídel je založena na lokálních surovinách, a jak jinak, opět v bio kvalitě. Jednou z nejdůležitějších součástí místní kuchyně je chléb. Ve Finsku, stejně jako v ostatních skandinávských zemích, je velmi oblíbený chléb žitný, nebo kváskový. Nicméně za tradiční finský je považovaný jedině vari limppu - sladký žitný chléb s pomerančovou kůrou. Ani na finském stole nechybí ryby, velmi typický je lasimestarin silli - nakládaný herink. Připravuje se v létě z čerstvých ryb a nechává uležet až do zimy. Určitě byste měli vyzkoušet také leipäjuusto - pečený, lehce nasládlý sýr, který při jídle vydává zvláštní skřípavý zvuk. Typicky se servíruje s moruškovým džemem. 
Finskou nejznámější sladkostí je rozhodně salmiakki - slaná lékořice. Ta se hojně konzumuje nejen ve formě bonbonů, ale používá se také pro ochucení zmrzlin, koktejlů i masa. Oproti tomu mustikkapiirakka je mnohem tradičnější dezert. Jde o borůvkový koláč s jogurtovou náplní, podávaný s vanilkovou omáčkou či zmrzlinou. Za zmínku stojí také kiisseli - kříženec ovocné polévky a želé, který může mít podobu nealkohlického nápoje, i dezertu. Vyrábí se ze slazeného ovoce a škrobu. 

Dortie's ve Skandinávii

Co se týče Dortie's, tak mražené dorty naší mateřské společnosti Sweet Delight najdete na pultech kaváren a restaurací ve Finsku, Švédsku a Dánsku. Obyvatelé si zde oblíbili především naše cheesecaky, a to jak klasický, tak mangovou verzi. Populární je zde pochopitelně také Pražský čokoládový dort, který je celosvětově naším vůbec nejprodávanějším dezertem. 
Po tom, co už jste se o skandinávské kuchyni dočetli, vás asi nepřekvapí, že velmi oblíbené jsou také všechny naše dezerty s lesním ovocem, ať už ty určené pro velkoobchod, nebo vám velmi dobře známé řezy Berry White, Red Velvet s borůvkami i borůvkový mini cheesecake. 
Určitě stojí také za zmínku, že v nabídce Sweet Delight máme i Stockholm Cake, tedy dort s mandlovým korpusem, ořechovým krémem a karamelem. Ten si ale místní raději objednávají ze svého oblíbeného řetězce s nábytkem. Zdá se, že v této otázce jsou zarytí patrioti.