Jak vyzrát na dezerty

Doba čtení 5 minut.
Dezert neboli sladká tečka je završením každého úspěšného menu. Pokud jste si dali práci s přípravou slavnostní večeře pro přátele nebo rodinu, určitě jste pamatovali i na tento závěrečný chod. Nestačí však, aby dezert skvěle chutnal. Každý zkušený kuchař ví, že správné servírování je velká část úspěchu celého jídla. Dezert by měl zkrátka na talíři také krásně vypadat. 
A to platí i v případě, že zrovna nemáte čas ani prostor na složité kreace. Protože díky Dortie's vykouzlíte výborný dezert za pár minut. (Pokud si tedy včas vzpomenete a necháte dort zhruba 3-4 hodiny před podáváním v lednici pomalu rozmrznout.) O to víc se pak můžete soustředit na celkovou prezentaci. Poradíme vám, jak na to.

Sladká symfonie

Správně servírovaný dezert může být malé umělecké dílo. Začněte tím, že k zákusku samotnému dodáte barvy. Hezky to půjde pomocí barevného ovoce jakým jsou borůvky nebo maliny, případně můžete dezert podávat doplněný výraznou ovocnou omáčkou. Jednobarevné koláče jako třeba cheesecake tímhle trikem doslova ožijí na talíři.
Nebojte se experimentovat ani s různými texturami. Konzumace zákusku bude hned zábavnější, pokud každé sousto strávníka překvapí. Jemné smetanové řezy můžete doplnit křupavou ozdobou z oříšků, sušenek nebo tenké čokolády. Efektně působí také kontrastní teploty. Ještě teplý, čerstvě upečený koláč si o kopeček studené zmrzliny vyloženě říká.
Při koncipování celého talíře se vždy zamyslete nad jeho celkovou kompozicí a chovejte se k němu, jako by to bylo malířské plátno. Zvolíte spíš minimalistický styl a umístíte jednotlivé elementy do krajů, nebo soustředíte vše doprostřed? Dobře promyslete také použití ozdob. Nebude náhodou osamocený lístek máty nebo tu a tam pohozená malina pro strávníky spíš matoucí? Každý komponent by měl mít na talíři svůj význam. 
Samotnou kapitolu tvoří správně zvolené servírovací nádobí. Dejte pozor na příliš malé talířky, ze kterých se bude hostům špatně jíst. Naopak pro krémy, pěny, ale i další typy zákusků bude mnohem lépe fungovat mistička nebo hlubší talíř.

Velké a patrové dorty

V případě narozeninové oslavy či svatby, se pravděpodobně jako dezert bude podávat jeden velký dort. A proto ještě před tím než začnete porce dortu krásně servírovat na talíř podle předem připraveného návrhu, budete muset dort správně nakrájet. Dbejte na to, aby každá porce dortu byla stejně velká, jinak nikdy nedosáhnete dokonalého výsledného efektu. Dort nejprve překrojte napůl, každou polovinu na čtvrtiny, a poté už jednoduše nakrájíte stejně velké plátky.
Na krájení si vezměte velký kuchařský nůž. Pokud budete podávat dort s ořechovou náplní nebo čerstvým ovocem, dobrou službu vám udělá dlouhý vroubkovaný nůž. Nezapomínejte před každou porcí nůž pečlivě otřít od drobečků a zbytků polevy, které se na něj budou chytat. V případě, že má dort trochu tvrdší konzistenci, můžete nůž nejprve nahřát pod tekoucí horkou vodou a pak až krájet.
Důležité je také nezapomenout na to, že většina dortů chutná nejlépe při pokojové teplotě. Vyndejte jej proto z ledničky zhruba půl hodinky před podáváním. Jednotlivé řezy je lepší servírovat hostům položené na talířku, než stojící. I když postavené samozřejmě vypadají mnohem efektněji. Při samotném servírování je pak vždy pokládejte špičkou k hostovi.

Pár slov k etiketě

V restauraci či na společenské večeři se jako host setkáte při podávání dezertu nejčastěji s dezertní vidličkou, lžičkou a někdy také nožem. Vždy bude záležet na tom, jak formální bude událost, kde se bude dezert podávat.
V restauraci můžete dostat příbor až při podávání dezertu samotného. Ve formálnějším prostředí bude příbor již umístěný na stole. A to horizontálně nad talířem, přičemž vidlička leží střenkou doleva a najdete ji blíž k talíři. Dezertní lžička, případně dezertní nůž, směřuje doprava a je položená nad vidličkou. V momentě, kdy se servíruje dezert, si host sám přesune lžičku a vidličku podél talíře, případně to za něj může udělat číšník. Na opravdu formálních akcích mohou být lžička a vidlička již umístěné podél talíře, a to co nejblíž k němu. Je to proto, že při stolování vždy odebíráme příbory z vnějšího okraje směrem dovnitř.
Dezert samotný konzumujte tak, že vidličku používáte pouze k přidržení jednotlivých součástí, nebo přesunutí soust na lžičku. Jednotlivá sousta odkrajujte lžičkou, případně je lžičkou nahrnujte, a tou také vkládejte do úst. Není ale chybou, pokud se rozhodnete používat pouze vidličku, nebo pouze lžičku, podle konzistence a typu dezertu. 
A poslední připomenutí na závěr. Mezi sousty vždy odkládejte příbory na talíř, nikdy ne na ubrus, a rozložené doširoka. Teprve poté, co s konzumací skončíte, odložte příbory na pravou stranu talíře, rukojetí k sobě.
Patříte spíš do týmu cukrářů, nebo nadšených strávníků? Ať tak či tak, nezapomeňte, že jakýkoliv zákusek nejlépe chutná v příjemné společnosti.