Jak připravit dokonalou rodinnou oslavu

Doba čtení 4 minuty.
Rádi pořádáte oslavy a sešlosti? To je skvělé! I přesto jistě potvrdíte, že takové přípravy bývají
náročné. Najednou se z vás totiž stává kuchař, cukrář, dekoratér a eventový manažer v jedné osobě. A když se do toho přidá péče o děti... Netočí se vám trochu hlava? Co si práci trochu zjednodušit, aniž byste něco ošidili?
V českých rodinách bývalo zejména slavnostní pohoštění vždy silnou událostí, které se věnuje hodně pozornosti. Dodnes si neseme zvyk, že každá významná oslava je spojením dobrého jídla, pití a zábavy. Samozřejmě nesmí chybět ani sladká tečka v podobě lahodného dezertu, který tradičně bývá vrcholem celého hodování.
Má to však jeden háček. Málokdo z nás má v současnosti při svém zaměstnání a péči o rodinu čas,
který můžeme nebo vůbec chceme strávit v kuchyni. Navíc je dobré si umět přiznat, že ne všichni
jsme zkrátka dobří v každé roli, kterou taková organizace akce obnáší. Tak co s tím?

Kvalitní suroviny jsou základ

Pocit, že nestíháte, vás může svádět k tomu, že si přípravu některých pokrmů trochu usnadníte. Zpravidla to odnáší právě dezert, který má tu smůlu, že je až posledním chodem na menu.
Schválně kolikrát jste namísto složitějšího zákusku nakonec upekli štrůdl z hotového těsta nebo připravili puding, na který jste jako bonus navrstvili kupovanou šlehačku a kompotované ovoce? Možná by vás překvapilo, kolik konzervantů, přidaných barviv a dalších aditiv jste svým hostům naservírovali. (Ne)kvalita se pozná a současný gastronomický trend jasně směřuje ke zdravějšímu životnímu stylu. Tak například:

Čokoláda

Kvalita čokolády se podepíše na každém čokoládovém zákusku. Nekvalitní čokoláda vypadá na dezertech nevzhledně, někdy i matně nebo zašedle a krémy z ní hůře tuhnou. Ta nejlepší by měla obsahovat minimálně 50 % kakaa. Dále jen cukr, kakaové máslo nebo vanilku, případně sójový lecitin. Žádné další tuky, oleje nebo aromata.

Kakao

Kakao se často přidává do dortových korpusů. Nekvalitní produkty mívají světlou barvu a poměrně nevýraznou chuť. Nejlepší na pečení je kakao holandského typu.

Máslo

Chuť pravého másla je specifická, velmi jemná. Barva by neměla být příliš žlutá, pouze jemně nažloutlá. Nejvhodnější máslo je takové, které má mezi 80-90 % tuku. Vznikají z něj ty nejlepší zákusky, které jsou krásně vláčné.

Mouka

Levné druhy mouky mohou obsahovat méně lepku, což způsobuje, že se pak těsto více drobí a dezert se rozpadá. Takové faux pas před hosty jistě zažít nechcete.
Pokud poznáte skutečnou kvalitu potravin, už nebudete chtít ochutnat nic jiného.

Ušetřete si čas na přípravu

Ke slavnostní příležitosti se rozhodně hodí dort. Jako jediný druh zákusku totiž dodá každé události rázem punc výjimečnosti. Vlastní příprava však zpravidla zabere běžně řadu hodin a výsledek je pro méně zkušené nejistý, což mnohé odradí. A to je velká škoda!
Naštěstí díky moderním kulinářským metodám můžete svým hostům naservírovat prvotřídní dort, za který se rozhodně nebudete stydět a se kterým se nenadřete. Zkuste třeba náš luxusní Sváteční dort s mandlemi, rozinkami, pomeranči a šlehačkovým krémem, který perfektně doplní vaše zimní sváteční menu.
Stejně jako naše ostatní zákusky jsme jej upekli bez kompromisů jen z prvotřídních surovin, které pečlivě vybíráme. Přibližně deset minut po vytažení z trouby jej šokově zmrazíme speciální technologií na -55 °C, díky čemuž si uchová veškeré své kvality. Doma ho jen vytáhnete z mrazáku a za 3 hodiny postupného rozmrazování (1 hodinu v lednici, 2 hodiny v pokojové teplotě) máte dort jako čerstvě upečený a jen z těch nejlepších surovin. Těšte se na komplimenty!
A teď honem, kde ho koupit? Výběr našich zákusků je k dostání například v prodejnách řetězce Albert.
Užijte si dokonalou oslavu se svými nejbližšími.